De kracht van serious games

Wanneer je alle zintuigen activeert tijdens het leren, neem je veel meer informatie op én maak je nieuwe vaardigheden sneller eigen. Een spel doet dat. Je wordt 100% geactiveerd. Zo leer je veel sneller, maar beleef je ook een heleboel meer plezier. Met elkaar welteverstaan. Zin in?

Wat is dat precies, zo’n serious game?

Een serious game is een spel dat een educatief doel heeft. Het gaat dus niet louter om het plezier, maar ook om het nut ervan. Net als bij ieder spel heeft de serious game een aantal kenmerken. Het is uitdagend, interactief en er zijn spelregels. Het is niet per se zo dat je ook een doel te behalen hebt; soms gaat het om het proces en haal je daar je inzichten uit. Maar… het kán wel.

Competitief, creatief… en fun

De serious game kan behoorlijk competitief zijn als er een einddoel aan vast zit. De een zal wat prestatiegerichter zijn dan de ander, maar in de praktijk werkt die competitiedrang heel aanstekelijk. Je motiveert elkaar om het beter of anders te willen doen. Zo kunnen er allerlei creatieve ideeën ontstaan tijdens het spel om alsnog het resultaat te behalen. Competitie of niet, de fun is er altijd.

“Samen experimenteren in je eigen Quest Lab… het is magisch om te zien wat er dan gebeurt in het team.”

Contact ons

Een serious game is een tool voor het team

Serious gaming is hot. En dat heeft allemaal te maken met het feit dat het allemaal voordelen heeft:
  • Het maakt werk simpelweg een stuk leuker.
  • Samen spelen betekent dat je met elkaar in contact staat. Contact en communicatie zijn belangrijke elementen voor het teamgevoel.
  • Samen speels leren in de eigen werkomgeving is een veilige manier om je te ontwikkelen.
  • Anders leren laat de creativiteit stromen en dat opent de deur naar nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Het voorkomt bovendien dat werk saai wordt en mensen vastroesten: het spel vergroot de betrokkenheid dus.

Het heeft allemaal met je brein te maken…

“Nieuwe, uitdagende situaties triggeren nieuwe verbindingen in ons brein. Daarom werkt een serious game zo goed.”

Fact: 95% van onze mentale activiteit gebeurt onbewust. We doen slechts 5% bewust. … En toch focussen we op het rationele deel van ons brein. Wat voor potentieel opent zich als we ons bewuster gaan richten op het onbewuste deel?

Mentale flexibiliteit

Je focust je op datgene wat in je onbewuste gebeurt. Dat is het gedeelte van je brein dat veel sneller informatie opneemt en veel sneller kan leren.

Zo train je je eigen mentale flexibiliteit. Een van dé competenties die je in de toekomst nodig hebt.

Je creatieve brein

Het spel boort je creativiteit en intuïtieve brein aan. De focus ligt op dat deel van je hersenen omdat daar allerlei herinneringen en verbeelding opgeslagen is.

Dat creatieve brein is flexibel. Het kan een boel stappen vooruitdenken en zich verplaatsen in verschillende perspectieven.

Spiegelneuronen

Samen kom je verder. Spiegelneuronen helpen je om in een sociale context goed te handelen. Als je waarneemt dat iemand iets doet, beweegt, spreekt, ervaart of emotioneel voelt, worden die neuronen actiever. De serious game zorgt er daarom dat je méér in contact bent met elkaar. Zo leer je als individu maar ook als groep of team.

Let’s talk…

Serious gaming kan je organisatie op allerlei vlakken helpen om de organisatie – de mensen en organisatiedoelen – een boost te geven. Je ziet dat er al heel veel branches zijn die deze vorm van leren bewust inzetten.

Diversity Quest is een serious game die specifiek is gericht om de verschillen tussen individuen te ontdekken en positief te gebruiken in het voordeel van… iedereen. De mensen zelf, het team, de organisatie. We geloven met hart en ziel in deze vorm van leren en kijken ernaar uit om het bij jullie in te zetten.

Nieuwsgierig? Dat snappen we. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Contact ons